Vína

Francúzsko

Vína z Francuzska: Oblasti ako Burgundsko, Bordeaux alebo Champagne sú veľmi významnou súčasťou francúzskej vínnej kultúry. Žiadna iná krajina nemá na svojom území také geografické a klimatické podmienky, také spektrum odrôd viniča a takú tradíciu a kultúru vína ako Francúzsko. Prakticky v každej veľkej francúzskej vinohradníckej oblasti sa produkujú vína.

Koncept Terroir, ktorý odkazuje na jedinečnú kombináciu prírodných faktorov spojených s každým konkrétnym vinohradom je dôležitý pre francúzskych vinárov Zahŕňa také faktory, ako je pôda, podložie, nadmorská výška, sklon kopca alebo terénu, orientácia na slnko a mikroklíma typický dážď, vietor, vlhkosť, teplotné výkyvy atď.).

Francúzsko je zdrojom mnohých odrôd viniča (ako je Cabernet Sauvignon , Chardonnay , Pinot noir , Sauvignon blanc , Syrah ), ktoré sa dnes pestujú po celom svete, ako aj vinárske postupy a štýly vína, ktoré sa uplatňovali v iných výrobách krajín.

Languedoc-Roussillon je najväčšou vinárskou oblasťou Francúzska. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Francúzska, na hraniciach so Španielskom a je producentom každého desiateho víno na svete.

Alsasko bolo kedysi súčasťou Nemecka, s ktorým hraničí na severovýchode. Táto vinárska oblasť sa takmer výhradne špecializuje na výrobu bieleho vína, ktoré je známe svojou osobitou a delikátne ovocnou chuťou. I keď je dnes Alsasko súčasťou Francúzska, vína nie sú typicky francúzske a používajú sa pre ne i iné označenia.

Druh vína
Cukornatosť
Krajina
Producent
Odroda
-