Vína

Chateau Petrus (FRA)

Chateau Petrus je vinársky statok vo francúzkom Bordeaux, patrí do oblasti Pomerol. Malý statok s rozlohou len 11,4 hektára produkuje červené víno z hrozna Merlot (95%) a 5% Cabernet franc.
Vinice boli založené na najvyššom bode v regióne, na kopci v nadmorskej výške 40 metrov. Pôda má vysoký podiel železa. Vinárstvo ako prvé v Bordeaux, zaviedlo zelený zber – výnos sa znižuje a zvyšuje sa kvalita zostávajúceho hrozna. V niektorých ročníkoch býva výnos takto znížený až o 50%.
Spoločnosť Petrus ročne vyprodukuje v priemere 30 000 fliaš. Hrozno sa zberá ručne a kvasí pri kontrolovanej teplote v nádržiach. Mladé víno zreje v nových dobových sudoch po dobu 20 mesiacov. Aj keď vína z Pomerolu nikdy neboli klasifikované, Pétrus je všeobecne považovaný za prémiové víno.
Ak hrozno v čase zberu nedosahuje vysokú uroveň, v tom roku sa nevyrába víno Petrus, aby si vinárstvo nepoškodilo reputáciu. Dôkazom sú tieto ročníky, ktoré neexistujú: 1956, 1965 a 1991. Z rovnakých dôvodov existujú roky 1963, 1968, 1977, 1984 vo veľmi malom množstve. Toto sú najlepšie ročníky 1921, 1929, 1947, 1961, 1989, 1990, 2000, 2009 a 2010, ktoré získali od kritika Roberta Parkera skóre 100/100.
Podľa stránky Wine-searcher je Petrus šieste najdrahšie víno na svete po piatich burgundských vínach. Tiež v literatúre sa uvádza, že vína Petrus sú ódou na víno vďaka unikátnemu terroir oblasti Pomerol a faktu, že toto víno má neuveriteľný potenciál pre dlhoročnú archiváciu (až 50 rokov).

Druh vína
Cukornatosť
Krajina
Producent
Odroda
-

Zobrazujú sa všetky 2 výsledky