Vína

Bernhard Ott (AUT)

Bernhard Ott je dnes už štvrtou generáciou, ktorá sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu. Vinárstvo v súčasnosti sídli v oblasti Wagram. Obhospodaruje približne 25 ha vinohradov, z čoho Veltlín tvorí deväťdesiatsedem percent. Korene najlepších vinohradov sa vnárajú hlboko do sprašového podložia, ktoré má svoj pôvod v Alpách. Koncom osemdesiatych rokov sa už väčšine miestnych nechcelo obrábať vinohrady vysadené na ťažko dostupných terasách a paradoxne tak opustili najlepšie polohy. Ott trpezlivo skupoval tieto staré a opustené terasy. Tam, kde boli staré vinohrady v dobrej kondícii ich ponechal, väčšinu však vyklčoval a vysadil nanovo Veltlínskym zeleným.  V roku 2006 prešiel vo vinohradoch kompletne na biodynamickú produkciu. Keď prestali používať chémiu, mali vo firme kontrolu snáď z každej štátnej inštitúcie, ktoré sa snažili dokázať, že bez chémie to predsa nemôže ísť. Čas však ukázal, že to ide.

Hrozno zbierajú postupne na tri krát. Väčšina vína zrie v nerezových nádobách a prekvapujúco sa Bernhard neposunul v kontexte stredoeurópskej tradície k dreveným sudom, ale svoj pohľad zamieril ďalej, na východ do Gruzínska. V roku 2009 doviezol priamo z Gruzínska hlinené amfory, „kvevri” a začal robiť  časť veltlínu starodávnym tradičným spôsobom.  Dôvodom pre tento radikálny krok bola jeho vnútorná túžba cítiť, ako vonia a chutí originálny veltlín. Preto sa snaží vytvoriť  také podmienky, aby veltlín dostal priestor prejaviť sa v plnom rozsahu svojich možností.

Druh vína
Cukornatosť
Krajina
Producent
Odroda
-