Vína

Glera=Prosecco

Začiatky Prosecca siahajú ďaleko, až do roku 200 pred našim letopočtom, keď Rimania kolonizovali túto časť Talianska a vysadili prvé vinice. To, čo dnes nazývame „Prosecco“, sa považuje za ten istý nápoj, ktorý Rimania označujú ako „Puccino“ v starých spisoch. Prvá písomná dokumentácia slova „Prosecco“ sa objavuje až v polovici osemnásteho storočia, keď Aureliano Acanti skvele napísal „A teraz by som chcel osviežiť moje ústa s tým Proseccom, s jablkovým buketom“.

Práve táto, ľahká ovocná chuť Prosecca, je dodnes jednou z jej charakteristických vlastností. Aromatické a zamatové bubliny Prosecca z neho robia osviežujúci aperitív, takže môžete pochopiť, prečo bol po stáročia tento nápoj jedným z najcennejších vývozných artiklov Talianska . Od 18. storočia pestovanie hrozna Glera výrazne vzrástlo a z Prosecca sa stal ziskový obchod s vývozom do Benátok a okolitých germánskych krajín. Viac ako 200 rokov neskôr Prosecco zažíva novú vlnu úspechu. Ale čo je to, čo Prosecco robí dnes tak príťažlivým?

Obnovený úspech Prosecco je spôsobený kombináciou rôznych faktorov. Charakteristicky svieža a ovocná chuť sa ľahko vychutnáva a vďaka relatívne nízkej cene je stále obľúbenejšou alternatívou šampanského. Pridajte k tomu zavedenie nových zákonov v roku 2009, ktoré sú určené na ochranu vysokej kvality a autenticity produktu Prosecco.

Prosecco sa vyrába výlučne v dvoch susedných regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia na severovýchode Talianska. Región Prosecco sa nachádza medzi pohorím Dolomity a teplým Jadranským morom a má miernu mikroklímu s veľkorysými dažďovými zrážkami a slnkom. Bujné zelené kopce v okolí Terstu, Trevisa a Padovy sú domovom tisícov hektárov viníc, ktoré prerušujú len starobylé kostoly a malebné dedinky.

Presný typ pôdy sa tu líši medzi vinohradmi, ale vo všeobecnosti je to zmes vápenca, ílu, slieňa a morského pieskovca. V spojení s miernym podnebím tieto pôdne podmienky robia z tohto regiónu ideálny na pestovanie hrozna Glera Prosecco.

V regióne Prosecco existuje množstvo menších terroirov, o ktorých sa predpokladá, že produkujú vynikajúcu kvalitu Prosecco. Jedným z týchto terroirov je aj dĺžka svahu medzi malými mestami Conegliano a Valdobbiadene, ktorá je súčasťou zóny DOCG, kde komplexná kombinácia environmentálnych a ľudských faktorov vytvára výnimočné podmienky pre výrobu vína. Juhozápadne orientované vinice na tomto kopcovitom pásme v provincii Treviso majú dostatok slnka a krieda a vápencová pôda znamenajú, že korene viniča musia preniknúť hlboko pod povrch, aby absorbovali vodu a živiny. Kopce okolo Cartizze sú rovnako známe svojimi Prosecco; Tu sú kopce tak strmé, že hrozno sa musí zbierať ručne. Náročný terén je ako stvorený pre vysoko kvalitné víno, pretože vinice produkujú najlepšie hrozno, keď ich korene musia prerásť hlboko do zeme, aby sa dostali k vode a živínám. V zóne DOCG, ktorá zahŕňa Cartizze, Conegliano Valdobbiadene a Il Rive, majú úrody tendenciu byť oveľa nižšie ako inde, pretože vinohrady sú ťažko prístupné. Nízka úroda spolu s vynikajúcou kvalitou hrozna znamená, že Prosecco DOCG má tendenciu byť drahšie ako jeho náprotivok DOC. Hlavnou odrodou hroznoa, ktoré sa používa na výrobu Prosecca, je biela odroda Glera, ktorá dáva Proseccu charakteristicku sviežu a aromaticku príchuť. Vína na báze Glera sa potom môžu zmiešať s malým množstvom iných odrôd hrozna, aby sa finálnemu výrobku poskytla ďalšia zložitosť. Všetky vína Prosecco musia mať najmenej 85% Glera; toto sa zvyčajne mieša s inými miestnymi odrodami, ako sú Verdiso, Perera a Bianchetta, alebo dokonca Pinot Bianco, Pinot Grigio alebo Chardonnay. Väčšina Prosecco sú zmesi, ale po naozaj výnimočnej úrode niektorí vinári vyrábajú „čisté“ Prosecco vyrobené zo 100 percent hrozna Glera.

 

Druh vína
Cukornatosť
Krajina
Producent
Odroda
-

Zobrazených 1–18 z 21 výsledkov