Taliansko je najväčším producentom vín na Svete. Talianske víno pozostáva z osobitých vlastností s charakteristickým štýlom. V Taliansku sa vyrába víno všetkých možných typov a je takmer nemožné určiť oblastné hranice. Doslova tam rastie vinič na každom dostupnom kúsku zeme.
Najvýznamnejším medzinárodným hroznom v Taliansku je Chardonnay (48 600 hektárov). Chardonnay je taktiež zdrojom najlepších talianskych šumivých vín. Chianti je najznámejšie talianske víno, ktorého kolískou je stredné Toskánsko. Hlavnou odrodou je Sangiovese. Je jednou z najstarších odrôd pestovanou v tejto oblasti od nepamäti už starými Etruskami. Okrem Sangiovese tvorí zvyšok odrôd v cuvée Chianti Canaiolo, Trebbiano, Merlot či Cabernet Sauvignon.
Stále viac populárnym je dnes Prosecco, chránené označením pôvodu pre šumivé vína. Na štítku Prosecca musí byť označenie DOC- (kontrolované označenie pôvodu) alebo DOCG- (kontrolované označenie pôvodu a kvalita so zárukou). V Taliansku je DOCG najvyššia úroveň kvality, ktorá je garantovaná v talianskom vinárskom práve.
Sicília je najväčším ostrovom Talianska. Tento ostrov má dostatočne vysoký index slnečného svitu, mierne zrážky a táto stredomorská klíma je najpriaznivejšou na pestovanie viniča.