Vína

Rakúsko

Rakúske vína

Vinársku krajinu Rakúsko možno považovať za most medzi chladnejšími severnými a teplejšími južnými klimatickými zónami. Podobne rôznorodý je aj charakter odrôd viniča, ktoré sa tu pestujú. Vinohradníctvo sa sústreďuje na východe krajiny a je rozložené v tvare polmesiaca okolo hlavného mesta Viedne. Vyše troch štvrtín celkovej vinohradníckej plochy je vysadených bielymi odrodami, na čele stojí Veltlínske zelené s 36 percentami.

Odrodové vína Riesling a Grüner Veltliner tu majú svoj nezameniteľný štýl. Rizling z vyššie položených rulových a žulových terás je suchší a vie mať plnšie telo ako jeho nemecký bratranci z Mosely či z Alsaska. Grüner Veltliner z piesčitých a sprašových terás je prekvapivo aromatický, vzdušný a zároveň opulentný a extraktívny. Doma sú tu aj odrody Weissburgunder (Rulandské biele) a Žltý muškát. Vinári vo Wachau sú hrdí a vedomí si svojich kvalít. Ich Codex Wachau (ktorý si sami zostavili) obsahuje princípy, ktoré uplatňujú a rešpektujú v rámci produkcie vína a vlastný systém jeho klasifikácie – rozdelenie vín podľa kvality na Steinfeder, Federspiel a Smaragd.

Rakúsko sa pri výrobe vín usiluje dosiahnuť čistotu a charakter. Rakúske vína vynikajú jedinečnou chuťou a vynikajúcou kvalitou, ktorá je čiastočne výsledkom mimoriadne prísnych zákonov a súvisiacej kontroly kvality, ktoré sú v platnosti už od roku 1985.

Rýnskemu rizlingu sa napriek svojmu pomenovaniu darí pozdĺž Dunaja. Dáva vína, ktoré sú všeobecne silnejšie a suchšie ako nemecké alebo alsaské. Welsch Riesling a Chardonnay alias Morillon sa pestujú v Burgenlandsku

Druh vína
Cukornatosť
Krajina
Producent
Odroda
-

Zobrazených 1–18 z 57 výsledkov